Det är allt fler personer som väljer att släktforska idag. När vi befinner oss i en tid där vi alltmer blir stöpta i samma form – är det kanske inte så konstigt att vi blir fler och fler som är intresserade av att veta våra rötter. Det är dock inte alltid det lättaste att veta hur du ska gå till väga för att få fram den information du vill ha reda på.

Att börja släktforska är faktiskt inte det minsta svårt – det kräver bara tillgång till penna, papper och ett lyssnande öra. En naturlig start för att komma igång med ditt släktforskande är nämligen att fråga runt i familjen och bland släktingar. Många kan de hjälpa till med att teckna ned ett släktträd – och ofta brukar de ha koll på förfäder ganska långt bak. Därmed har du någonting att starta ditt forskande kring.

Hitta dina förfäder

Sök smart

När du väl fått ett släktträd har du plötsligt något mer konkret att utgå ifrån. Många gånger är gamla släktingar en hel guldgruva när det kommer till att få information kring ens förfäder – så dra dig inte för att ställa frågor om de olika personerna i ditt släktträd. Skriv gärna ned de fakta och anekdoter du får, så att du inte glömmer bort någonting. Nästa steg är att ta hjälp av internet.

När du söker i databaser är ett tips att vända på förfädernas namn, det vill säga att om du ska söka efter din farfar som hette Bengt Ericsson, så söker du istället på Ericsson Bengt. Detta är för att det var oftast så de skrev in namnen i rullorna förr i tiden. Om du söker på Google, bör du sätta namnet inom citationstecken, för att på så sätt avgränsa sökresultaten.

Det är också viktigt att inte fastna vid bara ett namn. Till exempel hade många kvinnliga förfäder (precis som idag) ett annat efternamn som ogift. Även detta namn kan med lite tur finnas med i sökningar. Om du har information om var de bott, går det även ibland att söka på deras gårdsnamn. Många lokala museum brukar även ha stora bildarkiv, som kanske inte alltid blivit digitaliserade. Du kan då ringa eller maila dem för information.