Innan du börjar din resa som släktforskare behöver du göra din hemläxa ordentligt. Du behöver börja med dig själv och gräva bakåt. Vilka personer minns dina föräldrar? Din mormor och din morfar? Finns det någon annan i släkten som redan tidigare släktforskat vars resultat du kan få ta del av? När den här delen är klar är det dags att börja botanisera bland de släktforskningssidor som finns på internet.

Hemsidan Rötter erbjuder matnyttiga tips till dig som precis ska påbörja din släktforskningsresa. Det är även hos Rötter du kan finna det populära anbytarforumet där släktforskare från hela Sverige diskuterar olika frågor och ger varandra tips. Rötter säljer även programvara och böcker som kan vara till stor hjälp när du ska starta igång din släktforskning. I deras sortiment finns bland annat böcker om hur handstilar från olika tidsåldrar kan tolkas.

Skapa ditt eget släktträd och hitta släktingar i hela världen

Hemsidor för dig som vill börja släktforska

För att du ska kunna hålla ordning på din släktforskning och strukturera den på ett översiktligt sätt rekommenderas att du skapar ett släktträd. Det finns flera sidor där du kan skapa ditt eget släktträd, men hemsidan Ancestry sticker ut med sitt träd som gör det väldigt enkelt att komma igång helt gratis. På Ancestry kan du även titta på publika släktträd och se om någon forskat på personer i din släkt tidigare.

En annan populär hemsida som erbjuder gratis släktträd är MyHeritage. MyHeritage har en mer internationell prägel med 109 miljoner användare världen över. Sidan rekommenderas om du exempelvis haft släktingar som utvandrat eller om du har förfäder från andra länder än Sverige. MyHeritage erbjuder även DNA-tester som kommit att bli väldigt populära. Ditt DNA kan tala om från var i världen du har dina rötter och hjälpa dig hitta matchande DNA-profiler.

När du gjort den inledande researchen och lagt upp ett släktträd är det dags att gå till arkiven och söka efter information. En naturlig ingång är Riksarkivets hemsida där du får vägledning både i hur du fysiskt kan besöka ett arkiv, hur du kan beställa material och hur du kan använda de digitala samlingarna. Riksarkivet tillhandahåller också NAD-databasen som innehåller omfattande information om Sveriges arkiv och gör det enklare att navigera bland olika källor.